בית ספר קיץ 2018

אנו שמחים להזמינכם לבית ספר קיץ של האיגוד הישראלי לפסיכיאטריה ביולוגית, תחת הנושא:

ניתוח רשתות-תסמינים ונוירואינפורמטיקה בשירות הפסיכיאטריה

מארגנים ומרצים:

דר' טליה גרין, החוג לבריאות נפש קהילתית, אוניברסיטת חיפה

דר' עמית לוטן, מחלקה פסיכיאטרית, מרכז רפואי הדסה עין כרם

תאריך ומיקום:

הסדנא תתקיים בתאריך 4/7/18 במשרדי חברת יאנסן בשפיים בין השעות 9-16 (תכנית מפורטת תפורסם בהמשך).

 

תקציר:

גישות מבוססות-רשתות מאפשרות מבט חדש ומעמיק יותר לפענוח המבנה והדינמיקה של פסיכופתולוגיה. תחום חדש זה של רשתות פסיכומטריות תרם בשנים האחרונות לפענוח המורכבויות העומדות בבסיס הפרעות נפשיות נפוצות, כגון סכיזופרניה, דיכאון, חרדה ופוסט-טראומה. במהלך הסדנא יוצגו בהרחבה שני אופנים שונים של שימוש בניתוח מבוסס-רשתות במדע הפסיכיאטריה. ניתוח רשתות של תסמינים (סימפטומים) פסיכופתולוגים בבני אדם (פסיכומטרקיה) וניתוח של מאגרי נוירואינפורמטיקה במכרסמים. חקר רשתות של תסמינים בבני אדם נשען על ההנחה שתסמינים נפשיים אינם ביטוי סביל להפרעה נפשית, אלא שניתן להתייחס להפרעה כרשתות של תסמינים עם יחסי גומלין והשפעות הדדיות מורכבות. חקר רשתות במכרסמים כולל עבודה מול מאגרי נתונים החל מרמת

ה- (DNA (genomics דרך ביטוי הגנים (transcriptomics) והחלבונים (proteomics) ועד לרמת הפנוטיפים (phenomics).

בכדי לאפשר הבנה מעמיקה של הנושא הנ"ל תוך כדי מתן הזדמנות ללמידה מעשית, הסדנא בנויה משני חלקים. בחלקה הראשון של הסדנא יוצגו עקרונות תיאורטיים ומעשיים העומדים בבסיס ניתוח מבוסס-רשתות בשתי הגישות, ואילו בחלקה השני של הסדנא יוכלו המשתתפים לבחור באילו גישה להתעמק ולהתנסות בעבודה באופן מעשי. לאלו שייבחרו בגישות מבוססות-רשתות, יוצגו דוגמאות הממחישות כיצד ניתן לכמת רשתות של תסמינים נפשיים ולהסיק מסקנות לגבי רשתות אלו, כגון זיהוי סימפטומים מרכזיים וקומורבידיות, תוך הנגשה של קוד רלוונטי ב-R. לאלו שיבחרו בנוירואינפורמטיקה, תוצג פלטפורמה המכונה (GeneNetwork (www.genenetwork.org  אשר מתבססת בין השאר על שיתוף-פעולה בין-מרכזי ארוך שנים באפיון מספר גדול מאוד של זני עכבר מוכלאים. פלטפורמה זו מאפשרת ביצוע מגוון רחב של ניתוחים ביואינפורמטיים וסטטיסטיים online, החל מניתוחי התאמה פשוטים ועד לניתוחים מורכבים העוסקים במערכות בקרה של ביטוי גנים והשפעתן על מגוון רחב של פנוטיפים התנהגותיים, קוגניטיביים, ביוכמיים, מולקולריים ותאיים.

הסדנא מיועדת לקהל מגוון, הכולל קלינאים בתחום בריאות הנפש העוסקים במחקר, חוקרים במדעי ההתנהגות ובקוגניציה וחוקרים העוסקים במודלים ביולוגיים של הפרעות נפשיות, והיא מתאימה גם לסטודנטים בתארים מתקדמים. מטרת הסדנא היא להקנות לחוקרים העוסקים בתחומים אלו כלים בסיסיים לפענח טוב יותר את המורכבות וההדיות בין תסמינים שונים במטופלים, ולנסות ולברר את הבסיס הנוירוביולוגי של תסמינים אלו ללא צורך בביצוע ניסויי מעבדה במודלים ביולוגיים.

הרשמה:

לשם השתתפות בסדנה נדרשים הרשמה מראש ותשלום דמי הרשמה. לאור השאיפה לאפשר למידה חווייתית והתנסותית מספר הנרשמים מוגבל ל-50, והקבלה הינה על בסיס מקום פנוי. הזדרזו להירשם!